Visionbloggen

Att vara chef när drevet går

Så har jag varit med om detta. Det som våra pressansvariga lärt oss, och som vi försökt lära ut till bland annat chefer som är medlemmar i Vision. Hur gör man när drevet går? Och jag kan bara säga att drevet går när man minst anar det.

Hur väl man än planerat, gjort riskanalyser, funderat och tänkt till – så kan det i alla fall bli ett drev. Det kan vara en sådan liten sak som drar igång drevet. En fråga från en journalist som vi inte hade tänkt ut ett bra svar på i förväg – det var vårt misstag. Och svaret fångades upp, förvreds och fångades vidare och omformulerades för att passa twitters 140 tecken. Och vips så var vi en förstanyhet. Där en av mina medarbetare framställdes som korkad och där min organisation inte alls kom i något bra ljus.

Jag kan bara säga att det inte var roligt. Och att jag är så glad att vi har en krisorganisation som kan gå igång. För tips på hur jag skulle agera kom från många olika håll och det går ju inte riktigt att göra som alla vill. Vår krisorganisation höll. Jag fick stöd hur jag skulle agera. Vi jobbade på för fullt för att minimera eventuella skador för organisationen. Och satte in stöd till den drabbade medarbetaren. Mediala drev vaknar snabbt, går inte att hejda, men klingar också ut förhållandevis snabbt. Just när jag var mitt i drevet kändes det som att detta nog håller på för evigt. Men det gjorde det ju inte. Ett drygt dygn blev det. 

Kommer det något gott ur en sådan här historia då? För min del skulle jag hellre varit utan den. Främst för att en medarbetare i min personal for illa. Men det är också fascinerande hur fort det går. Och att det inte går att kontrollera. Och nog har jag lärt mig. Det som kändes viktigast var att jag var trygg med vår krisplan. Jag visste vem jag skulle få stöd ifrån och hur jag skulle agera.

Hur är det i din organisation? Vet du hur du ska göra om drevet går? Jag skulle vilja komma med tre tips:

1: Lita på dina instinkter, känns det som en kris är på väg, slå larm snabbt, ta hjälp, varna hellre en gång för mycket än för lite.

2: Ha koll på vilka som kan fara illa. Sätt in stöd snabbt.

3: Se till att du själv får stöd. Är du chef måste du stå pall för tryck och kunna lyfta din personal, så stöd är nödvändigt.

 

Rekommendera artikeln till en vän: