Visionbloggen

Dags att använda studenternas kompetens på rätt sätt!

Idag levererar Vision ett studentmedarbetaravtal med Sveriges kommuner och landsting. Avtalet underlättar för studenter att arbeta inom kommun, landsting och Pactaföretag redan under studietiden.  Vi måste säkra kompetensförsörjningen av akademiker inom kommuner och landsting. Studentmedarbetaravtal är ett steg på vägen, men mer behövs.

För att avtalet ska göra nytta behöver det nu användas. Nu när avtalet är på plats återstår arbetet med att få arbetsgivare att faktiskt börja anställa studentmedarbetare. Goda exempel finns, Regionförbundet Södra Småland och Region Skåne för att nämna några. Fram till 2019 behöver 420 000 nya personer anställas i välfärdssektorn. Under en relativt kort tid kommer kommuner och landsting behöva rekrytera väldigt många välutbildade personer. Personer som idag pluggar på våra universitet och högskolor runt om i landet. Mer än hälften av dem jobbar extra, de flesta inom ett yrke som utan koppling till sin utbildning. Det är hög tid att använda studenternas kompetens och kraft på ett bättre sätt!

En studentmedarbetare arbetar högst i genomsnitt 15 timmar per vecka, och anställs terminsvis. Avtalet tar hänsyn till studieschema, tentor mm och lönen ska sättas (som vanligt) individuellt. Under förhandlingarna yrkade Vision och övriga fackförbund på att avtalet skulle innehålla ett handledningsmoment. Det är därför särskilt kul att det färdiga avtalet garanterar studenten en mentor under anställningstiden. Mentorn är en person som kan förmedla yrkeskunskaper, se till att studenten kommer in i verksamheten, och vara ett bollplank. Bestämmelsen visar på att det handlar om mer än ett extrajobb och förhoppningen är detta kan bidra till att en studentmedarbetaranställning inom kommun eller landsting blir ett attraktivt alternativ.

Genom att anställa studentarbetare kan du som arbetsgivare synliggöra det spännande arbetet inom välfärden och möjlighet att knyta till dig kompetenta och välutbildade studenter. Att viljan finns hos studenterna att redan under studietiden få in en fot på arbetsmarknaden, skaffa sig goda kontakter och få utöka sitt CV med ett kvalificerat arbete (dessutom med schyssta villkor), det säger sig självt. Vinst för alla parter.

Så med det sagt. Ta chansen och anställ framtidens välutbildade arbetskraft redan nu!

Kategori:

Rekommendera artikeln till en vän: