Visionbloggen

Det fattas 1000 milliarder €

Så mycket pengar fattas i de europeiska skattekistorna på grund av skattefusk. Deltar i dag på ett seminarium i Luxembourg om rättvisa skatter, skatteparadis och skattefusk. Lite roligt att vi är just här i Luxembourg som är känt för sin banksekretess och åtminstone tidigare har vart ett ganska säkert gömställe för stora förmögenheter.
Visions Europeiska branschorganisation (EPSU) kör just nu en kampanj ”no to taxfraud”. Du kan läsa mer om kampanjen och syftet med den på här.
Även om pengarna inte trillar in i skattekistorna som de borde så reducerar långt de flesta EU-länder resurserna till sina skatteverk och dra ned på antalet av anställda. I Grekland är skatteverket reducerat med runt 22% under perioden 2008-2012, i England med 20% och i de baltiska länderna med 15-20%. I vårt grannland Danmark har man reducerat med 14% och här är den samlade skuld till skatteverket ökat med 1,3 milliarder på ett år från 2011 till 2012. Sverige har som ett land bland bara fyra EU-länder ökat antalet anställda i skatteverket.
Man skulle tro att skattefusk är mest utbrett i länder med ett högt skattetryck, men det är inte alls fallet. I Litauen som har den lägsta skatteprocent som är skattefusk och smitning ganska omfattande. Det är det också i Spanien där man estimerar att skattefusket utgör runt 27% av brutto nationalprodukten. Samtidig har den konservativa regeringen i landet planer om 30% reduktion i antalet av anställda i sitt skatteverk.
Under den tid du har läst detta har vi förlorat mer än 750 000 € i skattekronor i EU, tankeväckande när de flesta EU länder har stora underskott på statsbudgeten och problem med att finansiera välfärden.

Kategori:

Rekommendera artikeln till en vän: