Visionbloggen

Egypten – [det borde ha varit bild och text här..]

Sedan 4-5 år tillbaka åker vi inte till Egypten för att besöka det fackliga utvecklingsprojekt som Vision driver där tillsammans med Kommunal och vårt gemensamma globala fack PSI. Anledningen är att det inte är säkert för oss att åka dit, och därför håller vi istället utvärderings- och planeringsmötena i något av grannländerna eller på PSI:s regionkontor i Beirut.
En utlösande faktor för vår del var när en företrädare för Vision stoppad vid egyptiska gränsen när hon skulle besöka projektet under våren 2013 (se länk nedan). Hon fick ingen förklaring till detta, men eskorterades av polis till ett plan ut ur Egypten efter att ha suttit frihetsberövad i 10 timmar och fick också veta att hon var svartlistad i Egypten och inte skulle få resa in i framtiden heller.
Den italienske doktoranden Giulio Regeni råkade värre ut när han besökte Egypten för att studera de oberoende fackföreningar som växt fram i landet efter den arabiska våren. Han försvann i slutet av januari 2016 och hans kropp hittades åtta dagar senare i ett dike vid en motorväg. Obduktionen visade att han hade torterats mycket brutalt i upp till sju dagar innan han avled. Italienska myndigheter har lågt förtroende för de egyptiska myndigheternas utredning av fallet och har därför låtit även italiensk polis och åklagare utreda fallet. Enligt uppgifter från de italienska myndigheterna pekar spåren mot den egyptiska säkerhetstjänsten.
Tidigare i höstas greps nio medlemmar i våra samarbetsfack av egyptisk polis. Några av dem greps vid nattliga razzior i deras hem, några greps när polisen stormade ett möte där delar av vårt samarbetsprojekt planerades. Anklagelsepunkterna var bland annat ”anstiftan till strejk och demonstration, missbruk av sociala medier och inblandning i organisation som är förbjuden enligt grundlagen”. De gripna satt anhållna i mer än en månad men släpptes därefter mot borgen.
Med dessa händelser i bakhuvudet är det lätt att inse vilket mod som krävs för att vara fackligt aktiv i Egypten idag. Varje år presenterar världsfacket ITUC en rapport över övergrepp mot fack och fackligt aktiva över hela världen. Sedan 2015 sammanställs utifrån rapporten också en tio-i-botten-lista över länder där fackligt aktiva lever särskilt farligt. Egypten har funnits på denna lista både 2015 och 2017.
Förra veckan reste jag till Beirut för att där träffa företrädare för egyptiska och algeriska fack, diskutera utvecklingen och hur vi bäst kan ge vårt stöd. Jag hade egentligen tänkt blogga betydligt mer från detta möte och jag tog en hel del bilder som jag gärna skulle vilja visa. Dessvärre är det inte möjligt. De egyptiska företrädarna bad såväl mig som vårt gemensamma globala fack PSI att inte skriva något detaljerat om mötet. Säkerhetsmedvetenheten och oron är stor bland de egyptiska facken: ”-Under polisförhören återkom säkerhetstjänsten flera gånger till uppgifter om olika möten som vi har haft med PSI. Uppgifter som de har fått från PSI:s webbsida.”
Vi träffades i två intensiva dagar. Vi satt runt ett mötesbord på ett konferenshotell. Simultantolkarna mumlade i bakgrunden. Trafiken från en av Beiruts största motorvägar mullrade om vi öppnade fönstret. Vi pratade om världspolitik, vi pratade om fackliga frågor, om att sitta häktad, om att hålla fackmöten i häktet (ja, de häktade hade möjlighet att ses och då höll de faktiskt det fackmöte som avbrutits av polisen), om demokrati och om de nya antifackliga lagarna.
Det utvecklingsprojekt som vi har tillsammans med svenska Kommunal, PSI och de egyptiska facken kommer nu att gå in i en ny period. I ytterligare fem år kommer vi att stötta framväxten av oberoende fackförbund i Egypten.
Tidigare hade de flesta fackföreningarna starka kopplingar till regimen. I samband med den arabiska våren började nya, oberoende fackförbund att växa fram. Genom att bidra till workshops, utbildningar och kampanjer vill vi försöka hjälpa de oberoende facken: stötta fackföreträdare som är unga och/eller kvinnor och dessutom att hjälpa till att öka deras förmåga till extern opinionsbildning och att värna fackliga rättigheter.

Lite länktips:
Visionanställde som hindrades i Egypten:
https://vision.se/Medlem/tidningen-vision/arkiv/2013/april/visionanstalld-slapptes-inte-in-i-egypten/

Mordet på Giulio Regeni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Giulio_Regeni

ITUC:s rapport och tio-i-botten-lista:
https://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2017?lang=en

Rekommendera artikeln till en vän: