Visionbloggen

”En katastrof om Donald Trump vinner”

Demokraterna och republikanerna känner de flesta till som följer amerikansk politik. Men det finns fler partier. Dan Cantor är grundare och ledare för The Working Families Party, det största och mest framgångsrika av de så kallade ”third parties”.

När jag träffar honom en knapp vecka före presidentvalet är han både optimistisk och nervös. Optimistisk över den glöd och framtidstro som Bernie Sanders och hans kampanj har väckt bland framför allt unga amerikaner. Nervös över att USA inom kort kan ha en ledare som han betraktar som fullständigt galen.

För nästan 20 år sedan grundade Dan Cantor The Working Families Party, en koalition av fackföreningar och lokala gräsrotsorganisationer. Trots att partiet är relativt okänt har man haft flera framgångar genom åren. När New York-borna utsåg borgmästare för tre år sedan föll valet deras kandidat Bill de Blasio.

Men vad är det för parti egentligen? För oss svenskar är nog socialdemokrater den bästa beskrivningen.

– Vi opponerar oss mot all typ av ojämlikhet, oavsett om den baseras på kön, etnicitet eller ekonomi. Vi jobbar både inom och utanför det Demokratiska partiet för att knuffa det vänster ut, på samma sätt som Tea Party-rörelsen drog republikanerna höger ut.

Gång på gång återvänder Dan Cantor till det stundande valet. Det som var ett skruvat skämt i ett Simpsonsavsnitt för 16 år, ter sig nu inte lika lustigt. Donald Trump kan faktiskt bli USA:s 45 president.

­- Läget är skrämmande. Demokraterna har en ganska svag kandidat mot en galen och rasistisk person som väcker stor oro bland folk. Hillary borde vinna, men osvuret är bäst. En seger för Trump vore en katastrof för både USA och övriga världen.

 

Rekommendera artikeln till en vän: