Visionbloggen

Gör något – stöd våra fackliga kollegor i Turkiet

Den 13 februari 2012 häktades 15 kvinnliga fackliga företrädare i Turkiet. Kvinnornas brott var att planera aktiviteter i samband med den internationella kvinnodagen, 8 mars. Därefter har sex av dem frigivits, men de ni övriga är fortfarande fängslade. Det är de tillsammans med många andra fackliga företrädare.
Åtminstone 69 personer är häktade, åtalade för olika brott, bland annat för att vara medlemmar av en terrororganisation. Men det är ett täcke över den verkliga orsaken, att fackliga ledare och aktiva förföljs, trakasseras, häktas på obestämt tid och annat för att de företräder deras medlemmar och kämpar för kvinnors rättigheter, fackliga rättigheter, demokrati och frihet.

Att fackliga företrädare fängslas är inget nytt, men det vi har sett under de senaste månaderna är en ren klappjakt på fackliga aktivister, medlemmar av politiska partier, journalister, ja även valda politiker, till exempel borgmästare som på en eller annan sätt kommer i konflikt med det regerande partiet och myndigheter.

Imorgon den 4 oktober är det den Europeiska Solidaritetsdagen, organiserad av bland andra PSI och EPSU. I morgon ställs de 15 kvinnliga fackliga företrädare inför en domare, för första gången sedan gripandet för 7 månaders sedan.
Fackliga organisationer uppmanas att skicka protestbrev till den turkiska statsministern och kräva att de fackliga företrädarna frigivs. Du kan också göra något i solidaritet med våra turkiska kamrater. Gå in via denna länk www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=1592&src=lsm och visa din solidaritet.

Rekommendera artikeln till en vän: