Visionbloggen

”Fight for $15” har lyft facket

Vad vill vi ha? FEMTON! Hur ska vi få det? GENOM ATT KÄMPA! Om vi inte får det? STÄNG STÄLLET! STÄNG HELA STÄLLET!

Stämningen är på topp i fackförbundet SEIU:s (Service Employees International Union) kampanjkvarter i ett ruffigt industriområde i utkanten av Cleveland i delstaten Ohio. Snart ska volontärerna som har samlats ut och knacka dörr för Hillary Clinton, men först ska det peppas och då kommer slagorden från den mest framgångsrika fackliga kampanjen i USA väl till pass.

Det började hösten 2012 då anställda på Mc Donalds och andra snabbmatsrestauranger gick ut i strejk. De krävde högre lön och rätten att organisera sig; krav som sammanfattades i parollen Fight for $15, det vill säga en höjning av minimilönen från 8 till 15 dollar i timmen.

-Efter något år började attityderna förändras. Facket som tidigare hade varit marginaliserat av Tea Partyrörelsen fick luft under vingarna, berättar Becky William, ordförande i SEIU distrikt 1199 där Ohio ingår.

Numera finns Fight for $15 i 300 städer och 19 miljoner amerikanska arbetstagare har fått högre lön som ett resultat av kampanjen. I bland annat New York och Kalifornien har man lagstiftat om en minimilön på 15 dollar, men i Cleveland sade politikerna i ”city council” nej. SEIU har dock lyckats skrapa ihop tillräckligt många röster för att Clevelandborna själva ska få avgöra saken i en omröstning i vår.

Hur det kommer att gå? Becky Williams är full av tillförsikt. I senaste opinionsundersökningen var 68 procent av befolkningen för höjd minimilön. Om det blir så kommer en tredjedel av Clevelands befolkning, hundratusen arbetstagare, få ordentliga löneförhöjningar.

Rekommendera artikeln till en vän: