Visionbloggen

Luften gick ur valvakan i Arlington

Stämningen är på topp när jag vid sjutiden kommer till demokraternas valvaka i Arlington i Virginia strax söder om Washington DC. Det är öl, grillad kyckling och förhoppningsfulla valarbetare som har slagit sig ner framför storbildsskärmarna.

Kvar på hotellet har jag en halvfärdig text om Hillary Clintons valseger över en sexistisk, faktaresistent högerpopulist som har slitit isär landet. Om den gigantiska utmaning hon står inför och behovet av att läka alla sår som denna oöverträffade valrörelse har rivit upp.

Men så händer någonting. Allt fler stater fylls av republikanernas röda färg. Clinton förlorar North Carolina, Ohio och Florida och när vanligtvis demokratiska stater i rostbältet som Pennsylvania, Wisconsin och Michigan målas rött går all luft går ur valvakan i Arlington.

Under en dryg vecka har jag träffat fackliga företrädare, gräsrotsaktivister och politiker runt om i USA. Tillbaka på hotellet ekar deras oro för en Trumpseger i mitt huvud. Nu är det alltså verklighet. Det som taxifacket i New York befarade skulle leda till ökat hot och våld mot deras muslimska chaufförer. Det som Ohio Hispanic Coalition befarade skulle leda till ökat våld mot latinos. Det som Pro choice-rörelsen i Washington befarade skulle leda till en kraftig backlash för kvinnor.

Puh. Den 20:e januari tillträder alltså Donald Trump som USA:s 45:e president. Frågetecknen är så många och djupgående både på hemmaplan och ute i världen att jag inte ens ska försöka ringa in dem. Utmaningen han står inför är att ena ett djupt splittrat land och lugna en förskräckt omvärld.

Det blir inte lätt. Och hittills har han inte visat att han är rätt person för jobbet.

 

Rekommendera artikeln till en vän: