Visionbloggen

”Ni från Norden tycker ju aaaalltid likadant!”

Ibland blir saker helt enkelt inte som man tänker sig. När jag började skriva på Visionbloggen för några år sedan var tanken att berätta om det dagliga arbetet som jurist på Vision, om vad jag gör och om hur Vision påverkar i olika frågor. Jag insåg efter ett tag att det nästan bara var möjligt att skriva om en begränsad del av mitt arbete, nämligen när vi svarar på remisser och opinionsbildar i olika lagstiftningsfrågor. Den största delen av jobbet som förbundsjurist handlar om att driva individärenden i domstol och det visade sig vara rätt knepigt att skriva om: varje gång jag försökte hitta någon intressant infallsvinkel så insåg jag snart att det antingen kunde kännas utelämnade för den berörde medlemmen eller helt enkelt riskerade att avslöja min strategi för motparten. Istället blev det mest texter om olika lagförslag: ni minns säkert mina kioskvältare om offentlig upphandling, skyldighet att lämna brottsregisterutdrag när man söker jobb eller om förbud mot att ta in bemanningspersonal istället för företrädesberättigade?

Sedan ca 2 månader tillbaka har jag en ny tjänst inom Vision: internationell sekreterare. Lite kortfattat betyder det att jag jobbar med Visions relationer till utländska fackförbund och till de internationella fackliga sammanslutningar som vi är med i, med att opinionsbilda i frågor med internationell botten, omvärldsbevaka och att försöka knyta ihop de Visions frågor i Sverige med den internationella (främst EU-) kontexten. Stort område? Ja. Knepigt? Ja. Spännande? Som f*n.

Vision har dessutom ett stort engagemang i olika projekt där vi försöker stötta fackförbund i andra delar världen. I det arbetet kommer jag också att vara involverad, men det är framförallt min kollega Magnus Andersson som har huvudansvaret där. Vill du veta mer om projekten så finns de här: https://vision.se/Medlem/Fair-Union/Vision-i-varlden/

Som överallt annars i den fackliga världen så lider även detta område av förkortningssjukan: den här veckan har jag precis varit på möte med NOFS (Nordens Offentliganställdas Fackliga Sammanslutning, http://nofs.org/). Där har vi pratat om frågor som är gemensamma för de nordiska offentliganställda, men inte minst har vi också förberett kommande styrelsemöten i EPSU och PSI. Jag tyckte först att det kändes lite överdrivet att de nordiska facken träffades så himla ofta, men jag har redan nu insett att det förmodligen är den största orsaken till att nordiska fack är så inflytelserika trots vår relativa litenhet: Vi brukar vara så väl samspelta att vi t o m får skämtsamma men spydiga kommentarer ”Ni från Norden tycker ju aaaalltid likadant!”.

Just det ja, förkortningarna: EPSU brukar jag beskriva som ”europafacket för offentliganställda” (www.epsu.org) och PSI som ”världsfacket för offentliganställda” (www.world-psi.org/).

 Som sagt, det känns som att det ska bli lite lättare att skriva om det här jobbet och förhoppningsvis ska det hända lite oftare. Den som vill höra mitt dagliga pladder kan dessutom följa mig på twitter: ruukelpavision. Den som hellre vill se bilder kan kolla in Magnus och mig på instagram: visionivarlden.

Rekommendera artikeln till en vän: