Visionbloggen

Nu är medlingen igång

Nu är medlingsprocessen igång med SKL. Processen följer det avtal vi har med SKL om hur detta ska gå till. Den typ av medling som vi använder kallas för förhandlingsmedling och handlar om att medlarna har i uppdrag att hjälpa parterna att nå en uppgörelse genom att komma med ett eget förslag till avtal. Det är alltså inte fråga om någon medlare som sätter sig vid förhandlingsbordet tillsammans med oss parter och hjälper oss att prata med varandra. Vi utser tillsammans med SKL medlare och ger dessa ett gemensamt uppdrag från båda parter.

Det medlarna gör är att träffa parterna, var för sig, för att få en bild av hur förhandlingarna har sett ut och för att förstå vilka frågor det var som gjorde att vi inte kunde komma överens. Därefter drar sig medlarna tillbaka och funderar på hur en kompromisslösning som båda parter kan tänkas acceptera kan se ut och kommer med ett sådant förslag. Vi och SKL har sedan att ta ställning till om vi kan acceptera förslaget i sin helhet eller om vi tackar nej. Några mer förhandlingar är det nu inte tal om.

Under tiden som medlingsprocessen pågår så är det gamla avtalet prolongerat och gäller fortfarande, tills någon av parterna säger upp det.

Det arbete som jag och mina förhandlarkollegor har gjort under de senaste dagarna har handlat om att ta fram ett tydligt material till medlarna som beskriver vår syn på förhandlingarna med SKL och vad vi vill åstadkomma.

Igår så enades vi med SKL om vilka personer som ska medla mellan oss. Det blir Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet och Jan Sjölin, tidigare avtalssekreterare på Kommunal som tar på sig det uppdraget. Redan imorgon, torsdag, så träffar medlarna oss och SKL. Sedan är uppdraget till medlarna att de ska arbeta skyndsamt med att ta fram ett förslag till avtal. Vi hoppas att det finns något att ta ställning till efter helgen.

Kategori:
 • Conny Leche

  Vision är väl ett tjänstemannaförbund, varför inte ha en medlare som sysslat med tjänstemannafrågor.

 • goran

  Varför ska det vara så svårt för SKL att göra upp med vision när det tydligen gick ganska smärtfritt att förhandla med Kommunal. Stå på er, inget fingerlöst avtal tack. viktigt att man tänker på individens möjlighet att påpverka sin lön mm.
   

 • Anonym

  Ja, lärarförbundet är ju kända för sina hårda och väl genomförda förhandlingar med arbetsgivaren….

Rekommendera artikeln till en vän: