Visionbloggen

Önskemål inför Almedalsveckan – jämställda löner och torra fötter

Almedalsveckan har dragit igång, även i år med att slå rekord och vara större än någonsin. Över 3000 evenemang är registrerade – jag blir matt bara jag tänker på det. Rekord verkar regnet också slå. Det öser ner, och jag förbannar min dåliga packinstinkt när mina mest ordentliga skodon är ett par tygskor som nu står plaskblöta i huset där jag bor. Huset som inte har några element att torka saker på. Lyckat.

Den blöta vädertrenden verkar tyvärr hålla i sig. Men hur ser det ut för Almedalsveckan i stort? I min seminarieplanering råkade jag göra en mycket ovetenskaplig undersökning som ni ska få ta del av.

En fritextsökning”arbetsmarknad” ger 394 träffar i det oöverskådliga programmet. En sökning på ”utbildning” ger 419 träffar.

En sökning på ”jämställ” (som ger träffar på jämställd/jämställda/jämställdhet osv.) ger 158 träffar. En sökning på ”jämställ lön” ger 15.

Detta i en tid då Feministiskt initiativ går som tåget, då det pratas (mer eller mindre allvarligt) om feministisk revolution och frågan hur de etablerade partierna ska kunna fånga upp de feministiska vindarna diskuteras intensivt. Jag ska absolut inte säga att detta säger allt, men det säger ändå något.

Vi har en könslöneskillnad på 14 procent i Sverige. På svensk arbetsmarknad får kvinnor får lägre lön än män som för att göra samma jobb. De branscher, sektorer och yrken där det jobbar flest män värderas högre och de som jobbar där får mer i plånboken än de (både kvinnor och män) som jobbar i kvinnodominerade sektorer, branscher och yrken. Det senare kallas för strukturella löneskillnader.

Det finns en mängd feministiska frågor som är viktiga, hur många som helst nästan. Men skulle jag vara tvungen att välja en så är det ekonomin, den egna försörjningen som toppar. För den makt och den möjlighet till självbestämmande som det ger att ha en lön som man klarar sig (bra) på. För att det är helt bisarrt och ovärdigt ett samhälle som nästan i parodi på sig självt fortfarande så övertydligt värderar män och det män gör högre.

Om kvinnor och de som jobbar i kvinnodominerade sektorer, brancher och yrken ska komma ikapp ska ske så behöver något göras, åt såväl osakliga som strukturella löneskillnader (och åt ofrivilliga deltider och en massa annat såklart).

Det är en del seminarier och aktiviteter som tar upp eller tangerar frågan. På dem önskar jag att parterna på arbetsmarknaden vågar prata om att utmana normen på svensk arbetsmarknad. Jag önskar också att både parterna och politikerna pallar att prata om faktiska lösningar och ansvar, inte bara om att man kanske eventuellt ser problemet (men att det nog måste utredas).

Jag hoppas dessutom att den här frågan syns, hörs och pratas om i många fler sammanhang än vad en snabb sökning i seminarieprogrammet visar.

I övrigt drömmer jag fåfängt om lite sol och torrare fötter. Vi får se vad, om något, som visar sig slå in.

Rekommendera artikeln till en vän: