Visionbloggen

Reflektioner om ett avtal

Så blev då avtalet påskrivet till slut med SKL. Ganska exakt 5 månader efter att vi överlämnade våra yrkanden till SKL så gick vi med hjälp av medlare i mål. Avtalet är på 11 månader, går ut den sista mars 2013, och ger Visions medlemmar ett garanterat lägsta utfall på 2,6%. Annika Strandhäll kommenterar avtalet klokt här.

Mina egna reflektioner så här ett drygt dygn efter undertecknandet är att vi  inte ska vara helt nöjda med det här avtalet men att det finns några positiva saker att ta med sig just nu.

 • Vi är äntligen klara. Nu kan våra lokala förtroendevalda och alla medlemmar börja arbetet lokalt med att se till att avtalet faktiskt ger mer än de garanterade 2,6%.
 • Avtalet är lika bra som andra avtal på arbetsmarknaden i år. Det vi då också kan känna oss trygga med att vi vet att när vi summerar året brukar våra medlemmar ha fått ett antal tiondelar uppemot en hel procent högre utfall än siffran i antalet. Nivån är alltså helt okej även om vi ville mer.
 • Vi har kunnat ge ett tydligare uppdrag till arbetsgivare och fack lokalt att titta på de yrkesgrupper där lönespridningen är dålig för att förbättra löneutvecklingen för våra stora grupper med i stort sett identiska löner oavsett kompetens och arbetsprestation.
 • Vi stod emot SKLs mycket arbetsgivarvänliga krav på försämringar av löneavtal och anställningsvillkor.
 • Visstidsanställda har fått det lättare att få fast anställning, föräldrar har fått det lättare att få ut föräldrapenningstillägget.
 • Det är bara 7 månader tills vi sitter vi förhandlingsbordet igen. Nu samlar vi ihop våra erfarenheter från årets avtalsrörelse och tar nya tag.

Men som förhandlare har det stundtals varit oerhört frustrerande att möta en motpart som inte har haft ambitioner att diskutera flera av våra hjärtefrågor. När det gäller de strukturella löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade sektorer har vi inte ens kunnat föra ett längre samtal, SKL vill inte överhuvudtaget ge sig in i en diskussion om hur lönerna på arbetsmarknaden ser ut och hur SKLs arbetsgivare ska kunna rekrytera och behålla kompetent personal med de löneskillnader som vi ser idag. Jag begär inte att SKL ska hålla med oss, det hör till sakens natur att fack och arbetsgivare är oense, men jag tycker att man i alla fall kan kräva att SKL ger sig in i en argumentation om sakfrågan.

Nåja, nya tag 2013. Förhoppningsvis med ett mer kreativt samtalsklimat och en inställning där båda parter ser fler möjligheter och färre hinder.

 • Anonym

  Om inte AG vill diskutera vet jag flera bra åtgärder än att bara acceptera ”inget”. Hur kan en central funktion lägga allt i knät på den lokala nivån för att göra jobbet som inte ”proffsen” klarar av.

  Pinsamt, sonderar terrängen för att byta fack. Tyvärr är det ju lite av fackligt monopol när man arbetar inom offentlig sektor.

  Johan E

  • Karl Lundberg

   Avtalet är som sagt i nivå med den övriga arbetsmarknaden, det kändes till slut viktigt att ändå efter medling teckna ett kort avtal och sedan ta nya tag med sikte mot 2013. När det gäller frågorna som SKL inte vill diskutera så är det ett långsiktigt arbete som verkligen inte tar slut i och med att vi skriver på avtalet. Tro mig, vi ska få SKL att diskutera strukturella löneskillnader, den debatten kommer de inte undan.

   Vi vet att det bästa resultatet når vi som fackförbund om vi arbetar både centralt och lokalt. Det är omöjligt att nå de bästa lösningarna bara genom det centrala avtalet. Vi är trygga i att under en lång period ha kunnat se ett gott resultat av det lokala arbetet. De båda sidorna kompletterar varandra väl och det ena utesluter inte det andra.

   • Christer

    Att avtalet är i nivå med den övriga arbetsmarknaden är ju ett av de största felet. Vi ska väl ligga över, var det inte det ni gick ut med?
    Att diskutera med kepsen i hand hjälper inte som ni har märkt. Vågar ni inte ställa krav? Är ni rädda och iså fall för vad?
    ”Vi är trygga i att under en lång period ha kunnat se ett gott resultat av det lokala arbetet” säger du. De senaste 5 åren har det lokala arbetet i Göteborg inte medfört någonting. Är det det ni är trygga i? Menar du på fullt allvar att vi ska vara nöjda med 0,9% i löneökning, försämrade arbetsvillkor och fullständig ignorans från facket?
    Man blir häpen på att ni fortfarande får sitta kvar …

 • Lars-Olov Johansson

  Kommunal fick 3%. I deras avtal finns också individgarantier som ser till att alla får en vettig reallöneutveckling. Alla är garanterade minst 650 kronor/månad. Jag har tappat räkningen på hur många avtalsrörelser vi tappat löneutveckling mot kommunal. Deras medlemmar gör ett jättebra jobb och de har ett fack som agerar som ett fackförbund ska, agerar solidariskt för alla medlemmar. Det här facket vi är med i låter som något slags frikyrkoförbund. Jag har fått nog, riktigt, riktigt nog!

  • Karl Lundberg

   En jämförelse med Kommunals avtal har jag inga problem med. På medellönen för Vision motsvarar 2,6% ett lägsta utfall på 693 kronor i genomsnitt, vi vet dessutom att vi år efter år får ut mer än så när vi väl summerar året eftersom vi har en konstruktion med just lägsta utfall, medans Kommunals avtal är en pott där inga extra pengar kommer fördelas.  Att vi ska tappa i löneutveckling mot Kommunal är jag alltså inte orolig för. Vill också förtydliga att Kommunals avtal inte innehåller några individgarantier utan deras pengar ska fördelas på ungefär samma principer som hos oss.

   • Anna Eriksson

    Jag tycker att det blir fel att räkna procent på medellönen, det måste ju vara själva procenten som ska jämföras med övriga avtal!? På min arbetsplats hamnar vi sällan över procenten i avtalet, i så fall är det marginellt över.

    Anna

  • Elisabetenediktson

   Håller verkligen med.

 • Annika Lindman

  Bra jobbat…..Nu nya tag för oss på lokal nivå och nya tag för er till nästa gång….

 • Lena Svensson Webb

  Bra reflektioner Karl…stämmer med mina egna.

Rekommendera artikeln till en vän: