Visionbloggen

Rör inte min kollega

Att bli utpekad som någon annorlunda. Att mer än andra behöva visa att en duger.  Att av kollegor, personer som en är satt att hjälpa eller av partier som ställer upp i svenska val bli dömd utifrån sitt namn, ursprung eller utseende. Det händer varje dag. Det är vardag för så många. Likväl borde vi agera kraftfullt varje gång det händer. Markera att det inte är okej. Fundera på varför det hände och se vad vi kan göra så att det inte händer igen.

Visions löfte till sina medlemmar är att de ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. Att bli direkt diskriminerad eller ständigt möta ett dolt motstånd utifrån sitt ursprung är ett väldigt stort hinder från att få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv. Det kränker dessutom våra grundläggande värderingar om allas lika värde.

Den svenska välfärden kollapsar utan oss som jobbar där. Och en väldigt stor del av oss som jobbar där råkar vara födda någon annanstans än innanför Sveriges gränser. Det är jag grymt glad för. Mitt liv har blivit så mycket rikare tack vare alla jag mött genom åren som kunnat vidga mina vyer. Som utifrån sina erfarenheter bidragit till något annat än jag kunnat göra. Eller andra som jag trots att de är födda tusentals kilometer från min födelseort haft mycket mer gemensamt med än någon som är född på samma plats som jag. Ibland olika, väldigt ofta lika. Båda sakerna lika välkommet.

Rör inte mina kollegor. Rör inte Visions medlemmar. Rör inte någonsin någon människa utifrån att den är född i ett annat land än du eller ser annorlunda ut än du. Håll igen den impulsen och gör något vettigare.

 Som två av de största fackförbunden inom välfärden tar Vision och Kommunal ställning för mångfald och mot främlingsfientlighet. Läs mer om hur här.

Kategori:

Rekommendera artikeln till en vän: