Visionbloggen

Vegetarisk konferensmat av klimatskäl

Sedan vi började vårt miljöarbete på Vision och fick vårt miljödiplom för några år sedan har vi gjort tusen saker att vara stolta över. Energiförbrukning, sopsortering, schystare inköp och resor och allt möjligt. Men av allt vi gjort finns det en sak som jag som miljöengagerad är extra stolt över, där jag tycker att vi som fackförbund har tagit täten. Jag tänker på schyst matbord och då framför allt på den vegetariska måltiden på Visions konferenser och utbildningar.

Så här har vi bestämt sedan ett och ett halvt år tillbaka för alla Visions konferenser och utbildningar:

En av måltiderna är av klimatskäl vegetarisk om aktiviteten är mer än en dag.
Att äta mindre kött och vara noga med val av kött är ett enkelt sätt att minska matens klimatpåverkan. Uppfödningen av djur står globalt för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk, tar bort största delen av måltidens klimatpåverkan. Med vegetarisk måltid menar vi att konferensdeltagarna under en måltid avstår från kött, fågel och fisk.

Nu, efter ett och ett halvt år, känns det självklart att konceptet Schyst matbord är en del av Fair Union och ett sätt för oss att leva som vi lär. Det har betydelse vad vi väljer att köpa för medlemmarnas pengar. Och i en medlemsorganisation med 160 000 medlemmar som vill träffas i olika former, så köper vi mycket mat, det är bara att inse. Mat som kan ha större eller mindre påverkan på klimat och miljö.

Jag kan ärligt säga att jag var lite orolig när idén kom upp första gången. Vågade vi, skulle inte medlemmarna bli arga? Skulle de känna sig tvingade och tycka att vi gått för långt? Nej, faktiskt inte. Vi testade på några utbildnigar under hösten 2010, och bortsett från några kritiska röster så tyckte medlemmarna att det var väldigt positivt och att det låg i tiden att tänka på vad vi äter. Och det är faktiskt bara en måltid, och bara om aktiviteten är längre än en dag.

Jaha. Är det ingen som är kritisk? Jo självklart. Det kommer allt från ärliga frågor om det verkligen är mer klimatvänligt med vegetariskt importerat jämfört med svenskt kött, till synpunkter på att vegomaten inte var god och att någon inte blev mätt. Men vi tar till oss det, och vi blir bättre och bättre på att ställa rätt krav på konferensanläggningarnas vegetariska färdigheter. Om inte vi efterfrågar det, så blir det aldrig bättre. Självklart blir man mätt på en bra vegetarisk måltid!

Och ja – en vegetarisk måltid har i allt annat än extremfall bara en bråkdel av en köttmåltids klimatpåverkan, även om det är importerade råvaror i vegorätten. Det kommer sig av att transporten står för en mycket liten del av matens miljö- och klimatpåverkan, så länge den inte flygtransporteras. Och svenska köttdjur är dessutom i de allra flesta fall uppfödda på kraftfoder av soja och palmolja från andra sidan jorden. Det gör att det inte hjälper att fokusera på närproducerat, det är mycket viktigare vad du väljer att äta än var maten kommer ifrån.

Extremfallen jag tänker på, där klimatpåverkan från kött går att jämföra med vegetarisk mat, är viltkött eller svenskt naturbeteskött i jämförelse med flygimporterade grönsaker. Men den jämförelsen blir mest teoretisk, tycker jag, med tanke på att det mycket sällan är sådant kött som serveras på konferenserna.

Lite mer om kött, miljö och klimat.

Rekommendera artikeln till en vän: