Visionbloggen

Vem vet bäst?

Återigen har jag suttit där – i situationen och funderat varför någon inte gör det jag tycker de borde göra. Och jag inte förstår varför. Jag ser ju så tydligt vad det är som behöver göras. Varför gör dom det inte?

Och så – får man tänka efter en sväng. JAG får tänka efter en sväng. Hur var det nu med energin i förändringsprocesser? Jo, man måste låta alla själva tänka till. Låta alla förstå problembilden. Låta alla fundera på varför problemet är ett problem. Och när man är där – när man har en medvetenhet om att det finns ett problem. DÅ kan man börja fundera på hur det ska lösas. Och återigen ska detta göras tillsammans. Att som chef sitta själv på sin kammare och klura ut en lösning är helt enkelt bara dumt. Jag vet inte bäst. Jag har inte alla lösningar. Jag kan ha en idé om lösningen. Men ska det bli tillräckligt bra behöver jag prata med dom som gör jobbet. De har bästa kännedomen om det hela. Och så ofta- bästa lösningarna. Tillsammans med de som är berörda ska problemen lösas.

Energin i förändringsprocesser är kraftfull. Och om man som chef och ledare inte hanterar det hela varsamt kommer energin laddas in i motstånd, i ifrågasättande frågor, och i ett ”struntar väl i ditt dumma förslag”-mentalitet. Så – tänka efter en sväng var det ja…..  Sitter jag här igen och funderar varför någon annan inte gör det den borde göra – då har jag sprungit för fort till handling och problemlösning. Då har jag sprungit förbi de andra. Och då kommer jag inte få mycket uträttat av min organisation. Så – backa bandet. Gå tillbaka till förnimmelsen om att det finns ett problem. Låt alla känna den. Låt alla skapa sin egen medvetenhet om att vi har ett problem. Låt alla som jobbar inom området vara med under problemlösningsfasen – och vips – så kommer jag att se – att när vi närmar oss lösningen, hur det ska göras – så har jag mitt gäng med mig. Och det är roligt, effektivt och befriande!

 

Rekommendera artikeln till en vän: